Niektoré vína je vhodné dekantovať - preliať z fľaše do karafy, aby sa prevzdušnili. Vďaka tomuto procesu, pri ktorom sa z tekutiny odparí kyslosť a horkosť, sa môže chuť a aróma naplno rozvinúť. Za normálnych okolností je k dosiahnutiu tohto stavu potreba aspoň jedna hodina. Táto dekantačná karafa, ktorej design navrhol Peter Ørsig zo štúdia Norm Architects, však k prevzdušnení vína potrebuje iba dve minúty.
Už samotný proces prevzdušňovania je netradičnou podívanou, ktorú stojí za to vidieť. Karafu pripevníte za zúženie k fľaši vína a opatrne otočíte hore nohami. Tekutina tak bude elegantne stekať po stenách dekantačnej karafy. Potom je víno možné servírovať rovno z karafy. Pokiaľ si však chcete vychutnať víno z jeho originálnej fľaše, môžete proces opakovať druhý krát a nechať víno pretiecť späť. V priebehu dekantovania sa chuť vína vyvíja rovnako, ako by strávilo vo fľaši mnoho mesiacov.
Ako karafa funguje je pekne vidieť na tomto videu . Ideálny darček pre milovníkov vína.