Pre Nórov a ďalšie severské národy je ryžová kaša nezameniteľným synonymom Vianočných sviatkov. Škandinávci pripravujú ryžovú kašu nielen na Štedrý deň, ale aj v priebehu decembrových vianočných príprav.
Podľa tradícií rozšírených po celej Škandinávii je do jednej misky Štedrovečernej Yule porridge skrytá mandľa. Ten, kto si vyžrebuje dezert s mandľou, dostane veľké marcipánové prasiatko alebo sa podľa švédskych a fínskych tradícií do budúcich Vianoc ožení. Tradícia s ukrytou mandľou je veľmi populárna a dodržiava sa v mnohých domácnostiach dodnes.
Nóri navyše podľa starých tradícií pripravujú misku ryžovej kaše pre Santu. Veria totiž, že obetovaním jedla a pitia zaistí dobrú úrodu svojich vidieckych fariem.
A ako sa taká tradičná ryžová kaša pripravuje?
Čo budete potrebovať?
Na kašu:
¾ hrnčeka ryže |
1 a ½ hrnčeka vody |
½ čajové lyžičky soli |
3 hrnčeky plnotučného mlieka |
2 polievkové lyžice cukru |
vanilkový struk |
škoricová tyčinka |
Na ozdobu:
kúsok masla |
2 čajové lyžičky mletej škorice |
2 čajové lyžičky mletého cukru |
1 mandle |
Postup
Ryžu prepláchnite, vložte spoločne so soľou a vodou do hrnca, priveďte do varu a potom na miernom ohni pravidelne miešajte. Potom, čo sa voda vyvarí, pridajte trochu mlieka, cukor, škoricu, vanilku a dobre premiešajte. Ryžová kaša začne hustnúť, postupne teda prilievajte mlieko (proces pridávania mlieka trvá cca pol hodiny), kým ryžová kaša nedosiahne požadovanej konzistencie. Odstráňte vanilku a škoricu, podľa potreby oslaďte. Kašu vložte do misiek, do jednej pridajte mandľu, ozdobte kúskom masla, posypte cukrom, škoricou a podávajte.
Nájdete rôzne recepty zdobené hroznom, šľahačkou, sušenými brusnicami či najrôznejším korením. Zistíte ale, že kaša zdobená maslom, cukrom a škoricou nepotrebuje nič viac... vo svojej jednoduchosti je totiž úplne dokonalá.
A ak škandinávske vianočné kuchyne nemáte ešte stále dosť, inšpirovať sa môžete našimi ďalšími recepty na typické severské pochúťky, ako je napríklad tradičné varené víno Glögg. V priebehu decembra sa potom môžete tešiť aj na švédske perníčky Pepparkakor či pochúťku Lussekatter, čiže Luciine mačičky.
Prajeme dobrú chuť!