História Glögg vedie až do 17. storočia, kedy si švédsky kráľ Gustav I. Vasa obľúbil nemecký nápoj "Glühwein". Táto sladká zmes vína, cukru, medu, škorice, zázvoru, kardamónu a klinčekov bola miestnymi neskôr pomenovaná Glödgad vin (skrátene "Glögg") - žeravé, žiariace, varené víno.
Jeho popularita však neskončila len pri hraniciach Švédska. S menšími úpravami v ingredienciách sa tak s Glögg stretnete naprieč celou Európou. Napríklad fínskej "Gluggi" má miesto bourbonu vodku, Íri zase používajú Irish whiskey.
Príprava Glögg je pomerne jednoduchá a pri správnom skladovaní vám môže vydržať aj na ďalšiu sezónu. Stále častejšie sa však podáva s nasekaným ľadom na osvieženie v horúcich letných mesiacoch.
A ako ho môžete pripraviť?
750 ml portského vína |
750 ml americkej whiskey (bourbon) |
750 ml bieleho rumu |
3 lyžičky nadrveného kardamonu |
2 lyžičky čerstvého zázvoru |
1 celá škorica |
4 klinčeky |
60 g pomarančovej kôry |
200 g hrozienok |
150 g nasekaných olúpaných mandlí |
150 g cukor kryštál |
Do hrnca nalejte víno, whisky a rum. Ohrejte na vysokú teplotu, ale nevarte. Potom pridajte korenie a stále udržujte zmes veľmi horúcu. Pomocou dlhej zápalky opatrne obsah hrnca zapáľte a pridajte cukor. Takto nechajte Glögg asi minútu a nakoniec ho prikryte pokrievkou a nechajte asi desať minút odstáť. Do stále horúcej zmesi vložte hrozienka a mandle a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Pripravený Glögg zceďte, nalejte do fliaš a uchovávajte na chladnom tmavom mieste. Pre servírovanie Glögg ohrejeme v hrnci na strednom plameni (okolo 80 ° C) a podávame v hrnčeku na kávu alebo v pohári.
Variácií, ako tento tradičný nápoj počas chladných večerov pripraviť, je naozaj veľa. Nebojte sa preto experimentovať s pridávaním rôznych druhov ovocia alebo napríklad chilli, a pripravte si tak glögg podľa vlastnej chuti.