Pepparkakor alebo Pepparkaka je malá, tenká a chrumkavá sušienka, ktorú by ste počas vianočných sviatkov našli snáď vo všetkých škandinávskych domovoch. Prvé recepty sa datujú už k obdobia okolo roku 1700, ale s Vianocami sú spájané až posledných asi 40 rokov.
Ako už názov napovedá, sušienky by mali obsahovať korenie. V jeho modernej verzii ho teraz ale už veľa nenájdete. Mimo bežnej ingrediencie sa do cesta preto pridáva skôr zázvor, škorica, kardamón, alebo napríklad klinčeky.
Upiecť si škandinávske perníčky nie je rozhodne nijako náročné. Pamätajte však na to, že cesto by sa malo nechať v chladničke odležať až niekoľko dní. Severania si tak radšej kupujú už vopred pripravené cesto a doma si užívajú až samotné vykrajovanie.
Tu nájdete recept na prípravu až 500 medovníčkov!
2 dcl medu |
4 dcl cukru |
2 čajové lyžičky sirupu - melasy |
1 ½ polievkovej lyžice mletého zázvoru |
1 ½ polievkovej lyžice škorice |
1 polievková lyžica mletého klinčeka |
6 kúskov kardamónu (použiť len čierne semienka, drvené) |
350 g masla |
3 dcl smotany na šľahanie |
1 ½ kg hladkej múky |
1 polievková lyžica prášku do pečiva |
Vo väčšej mise zmiešajte maslo, cukor, smotanu a sirup. Potom pridajte korenie a prášok do pečiva. Postupne pridávajte múku, kým sa cesto úplne nespojí. Vzniknutú hmotu prikryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke aspoň 2-3 dni odležať.
Z odpočinutého cesta si odkrojte vždy menší kus, ktorý dôkladne rozvaľkajte na tenkú vrstvu a vykrojte z neho ľubovoľné tvary.
Perníčky potom dajte na papier na pečenie a pečte na 200 ° C po dobu asi 4 minút. Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti na rúre a ako tenko bolo cesto rozvaľkané.
Želáme vám dobrú chuť!